Translate this page

Καλώς ορίσατε στην "ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ"

Σας ευχόμαστε να έχετε μια ευχάριστη περιήγηση στο blog μας.
Τό Πρώτο Αδέσμευτο Καί Ανεξάρτητο Ελληνικό Blog Πού Διαβάζεται Σέ 151 Χώρες
Όλες η Ειδήσεις Σέ Μιά Σελίδα

Welcome to the "GATE OF INFORMATION"


We hope you enjoy browsing our blog.
The first non-alignment and independent Greek Blog read in 151 countries
All the news on a page


Εσύ έγινες fun της σελίδας μας στο Facebook;

Εσύ έγινες fun της σελίδας μας στο Facebook;
Εσύ έγινες fun της σελίδας μας στο Facebook;


powered by Agones.gr -


Related Posts with Thumbnails

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ

Γιορτάζουμε σήμερα 25 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης της Οσίας Ευφροσύνης, κόρης του Παφνουτίου του Αιγυπτίου, ας πούμε λίγα λόγιαΗ Οσία Ευφροσύνη έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ., περίπου το 410 μ.Χ. στα χρόνια του Θεοδοσίου, ήταν...
 μοναχοκόρη και γόνος εύπορης οικογένειας. Ο πατέρας της ονομαζόταν Παφνούτιος ήταν ο πλουσιότερος της Αλεξάνδρειας και μαζί με τη σύζυγο του διακρίνονταν για τη θερμή πίστη τους στο Θεό.
Στα δώδεκα της χρόνια η Ευφροσύνη έμεινε ορφανή από μητέρα, και ο πατέρας της αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στην επιμέλεια της κόρης του. Όταν η Ευφροσύνη έφτασε στην ηλικία των 18 ετών, ο πατέρας της θέλησε να την παντρέψει με έναν νέο εύπορο και υψηλής κοινωνικής τάξης.

Όμως η ψυχή της Ευφροσύνης είχε καταληφθεί από Θείο έρωτα. Ο γάμος και οι κοσμικότητες θα της ήταν εμπόδιο για να αφιερωθεί ολόψυχα και όπως επιθυμούσε στον Θεό και στην βοήθεια των πλησίων της.
Γιʼαυτό, κάποια μέρα, αφού μοίρασε τα υπάρχοντά της στους φτωχούς, έφυγε κρυφά από το σπίτι, και μετά από πολλές περιπέτειες, κατέληξε μεταμφιεσμένη ως άνδρας σε ανδρικό μοναστήρι. Εκεί πήρε το όνομα Σμάραγδος και όλοι οι μοναχοί θαύμαζαν τον πνευματικό της αγώνα και τη διακονία που πρόθυμα πρόσφερε σε όλους.
Έζησε στο μοναστήρι 38 χρόνια. Στο τέλος της ζωής της συναντήθηκε και με τον πατέρα της, όταν και αυτός είχε γίνει μοναχός στο ίδιο μοναστήρι. Έτσι, με τη ζωή της η Ευφροσύνη μας υπενθυμίζει τα λόγια της Αγίας Γραφής, που λένε: «αρνησάμενοι τας κοσμικάς επιθυμίας σωφρόνως και δικαίως και ευσεβώς ζήσωμεν εν τω νυν αιώνι» (Προς Τίτον, Β' 12). Δηλαδή, αφού αρνηθούμε τις επιθυμίες του μάταιου και αμαρτωλού αυτού κόσμου, να ζήσουμε στον παρόντα αιώνα με εγκράτεια στη ζωή μας, με δικαιοσύνη προς τους συνανθρώπους μας και με ευσέβεια προς το Θεό.
Το φύλο της αποκαλύφθηκε μετά το θάνατό της.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ: (από την λέξη ευφρόσυνος = ο ευχάριστος) = η ευχάριστη.

Απολυτίκιο:
Εν σοι Μήτερ ακριβώς διεσώθη το κατ'εικόνα λαβούσα γαρ τον σταυρόν, ηκολούθησας τω Χριστό, και πράττουσα εδίδασκες, υπεροράν μεν σαρκός, παρέρχεται γαρ επιμελείσθαι δε ψυχής, πράγματος αθανάτoυ διο και μετά Αγγέλων συναγάλλεται, Οσία Ευφροσύνη το πνεύμα σου.