Translate this page

Καλώς ορίσατε στην "ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ"

Σας ευχόμαστε να έχετε μια ευχάριστη περιήγηση στο blog μας.
Τό Πρώτο Αδέσμευτο Καί Ανεξάρτητο Ελληνικό Blog Πού Διαβάζεται Σέ 151 Χώρες
Όλες η Ειδήσεις Σέ Μιά Σελίδα

Welcome to the "GATE OF INFORMATION"


We hope you enjoy browsing our blog.
The first non-alignment and independent Greek Blog read in 151 countries
All the news on a page


Εσύ έγινες fun της σελίδας μας στο Facebook;

Εσύ έγινες fun της σελίδας μας στο Facebook;
Εσύ έγινες fun της σελίδας μας στο Facebook;


powered by Agones.gr -


Related Posts with Thumbnails

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ο πρώην πρωθυπουργός δικάζεται για τη χρεοκοπία, Μήπως είναι η σειρά των δικών μας?

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ Στο σκαμνί θα καθήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χ. Χάαρντε , 59 ετών, ως υπεύθυνος για την οικονομική κατάρρευση της...
 χώρας το 2008. Την ιστορική αυτή απόφαση έλαβε χθες το κοινοβούλιο παραπέμποντας τον δεξιό πολιτικό στην κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 Στην ψηφοφορία σημειώθηκε οριακή διαφορά: 33 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 30 κατά.
Είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της λεγόμενης «Εκθεσης Αλήθεια» που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο και η οποία κάνει λόγο για αμέλεια της κυβέρνησης και των τραπεζιτών την εποχή όπου κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας οδηγώντας στον γκρεμό της χρεοκοπίας. Στην 274 σελίδων έκθεσή της η κοινοβουλευτική επιτροπή ζητούσε, εκτός του πρώην πρωθυπουργού, την παραπομπή των πρώην υπουργών Οικονομικών Αρνι Μάτιενσεν , Εμπορίου Μπιόργκβιν Σίγκουρντσον και Εξωτερικών Σόλρουν Γισλαντότιρ. Το κοινοβούλιο απέρριψε όμως το αίτημα αυτό: μόνο ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης θα λογοδοτήσει.
Το Ανώτατο Δικαστήριο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 1905. Ο κ. Χάαρντε διετέλεσε πρωθυπουργός της Ισλανδίας από το 2006 ως τις αρχές του 2009. Σύμφωνα με το κοινοβούλιο, θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών, αλλά και του ποινικού κώδικα, οι οποίες διαπράχθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2008 ως τις αρχές Οκτωβρίου του ιδίου έτους από βαριά αμέλεια ή από πρόθεση.
Το οικονομικό σύστημα της Ισλανδίας κατέρρευσε λόγω του υπέρογκου χρέους της πριν από δύο χρόνια, στην κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, βυθίζοντας το νόμισμά της και εκτοξεύοντας τους δείκτες της ανεργίας. Ως το 2008 η Ισλανδία είχε το πέμπτο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο. Η κοινοβουλευτική επιτροπή που εξέτασε την υπόθεση έκρινε ότι ο κ. Χάαρντε (καθώς και οι τρεις υπουργοί που δεν παραπέμπονται) «δεν άσκησε στις τράπεζες αρκετή πίεση ώστε να μειώσουν τα ανοίγματά τους, έχοντας συγκεντρώσει χρέηδέκα φορές μεγαλύτερης αξίας του ΑΕΠ».
Μετά τη χρεοκοπία της η Ισλανδία ζήτησε τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το εθνικό της νόμισμα, η κορόνα, υποτιμήθηκε έναντι του ευρώ κατά 80%. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γιοχάνα Σιγκουρνταντότιρ , που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2009, έχει αναλάβει το έργο της ανόρθωσης της παραπαίουσας οικονομίας, ενώ τα εισοδήματα των Ισλανδών μειώθηκαν πέρυσι κατά 20,3%.