Translate this page

Καλώς ορίσατε στην "ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ"

Σας ευχόμαστε να έχετε μια ευχάριστη περιήγηση στο blog μας.
Τό Πρώτο Αδέσμευτο Καί Ανεξάρτητο Ελληνικό Blog Πού Διαβάζεται Σέ 151 Χώρες
Όλες η Ειδήσεις Σέ Μιά Σελίδα

Welcome to the "GATE OF INFORMATION"


We hope you enjoy browsing our blog.
The first non-alignment and independent Greek Blog read in 151 countries
All the news on a page

Εσύ έγινες fun της σελίδας μας στο Facebook;

Εσύ έγινες fun της σελίδας μας στο Facebook;
Εσύ έγινες fun της σελίδας μας στο Facebook;

powered by Agones.gr -
Related Posts with Thumbnails

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΛΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Αγαπητοί υποψήφιοι Δήμαρχοι
(αναφερόμαστε στους κ.κ.Ιατρού, Λεβαντή, Λουκά και Παπασταυρόπουλο, που εχουν ηδη διατελέσει η διστελούν Δήμαρχοι, διότι ο κ. Παμφίλης δεν εχει διστελέσει) σας καλούμε να αναφέρετε επιγραμματικά τα 15 μεγαλύτερα εργα που πραγματοποιήσατε κατά τη θητεία σας. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαίρια στους πολίτες να γνωρίσουν τα εργα και τη δράση σας για να μπορέσουν να επιλέξουν αξιοκρατικά και να δώσουν τη νέα τους εντολή στον ικανότερο. Παρακαλούμε στείλετε τις απαντήσεις σας στην εφημερίδα μας EΣ ΛΑΥΡΙΟΝ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, μέσω fax στο 22920 24002 η στα email: info@eslavrion.gr  artionpp@otenet.gr
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Φίλες και φίλοι,
Αγαπητοί Συμπολίτες

          Ο σχεδιασμός της πολιτείας για την περιοχή μας στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» δεν ήταν αυτός που προσδοκούσαν οι κάτοικοι των δήμων Κερατέας , Λαυρίου  και της κοινότητας του Αγ. Κωνσταντίνου.
          Λαύριο και Κερατέα έχουν πάρει εδώ και πολλά χρόνια διαφορετικούς δρόμους ανάπτυξης και έχουν δημιουργήσει διαφορετικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
          Η συνένωση στο νέο μεγάλο δήμο Λαυρεωτικής βρίσκει τις τοπικές κοινωνίες απροετοίμαστες και προβληματισμένες. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της κορυφαίας οικονομικής κρίσης που ζει ολόκληρη η Ελλάδα, οι συμπολίτες μας αισθάνονται βαριά την απειλή και τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής στη καθημερινότητα τους. Απαιτούν λοιπόν, ο πλέον κοντινός τους πολιτικός λαϊκός θεσμός, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να βρίσκεται κάθε μέρα δίπλα τους, να τους συμπαραστέκεται, να δημιουργεί τοπικές ευκαιρίες ανάπτυξης, να μπορεί να σχεδιάζει έργα και δράσεις μακράς πνοής και, εκτός αυτών, να βρίσκει έξυπνους τρόπους χρηματοδότησης όλων αυτών σε εποχές οικονομικής συρρίκνωσης και οικονομικής αδυναμίας της κεντρικής διοίκησης να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, σε αυτές τις τοπικές συνθήκες, στην κορύφωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Υπάρχουν δύο τρόποι να δούμε τη θέση μας  (και ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ως πολίτες) σε αυτό το νέο και εξαιρετικά κρίσιμο πολιτικό τοπίο. Ο πρώτος είναι να αντιμετωπίσουμε την πολύπλευρη κρίση φοβικά, αμυντικά, με λογικές διχασμού και καθυστέρησης. Να κάνουμε λάβαρο τον φθηνό λαϊκισμό, να εκμεταλλευτούμε τους μικροτοπικισμούς, τα μικροσυμφέροντα, τις ( υπαρκτές ) διαφορές ανάπτυξης και αντίληψης μεταξύ των δύο πόλεων μας. Να επενδύσουμε, με λίγα λόγια, στο φόβο, την απειλή, το διχασμό, τον πολιτικό δημοτικό λαϊκισμό προκειμένου να καλύψουμε τις ελλείψεις σε έργο, σχεδιασμό, ανάπτυξη, προοπτική, δουλειά. Αυτός είναι ο εύκολος δρόμος των αντιπάλων μας στην πολιτική αντιπαράθεση…
Αγαπητοί συνδημότες όλοι  οι επικεφαλής των παρατάξεων που διεκδικούμε τη ψήφο σας έχουμε διατελέσει δήμαρχοι στις πόλεις μας και μπορούμε εύκολα να κριθούμε, ο καθένας ανάλογα με τα έργα που έχει πραγματοποιήσει στην πόλη του. 

     Εμείς, η ΄΄Δημοτική Καινοτομία΄΄,  ζητάμε και διεκδικούμε τη ψήφο σας ακολουθώντας το δύσκολο δεύτερο δρόμο των έργων και της δημιουργίας.
     Αντιλαμβανόμαστε τις τοπικές διαφορές μεταξύ Λαυρίου και Κερατέας, Κερατέας και Λαυρίου. Για εμάς όμως αυτές όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα αλλά μπορούν υπό συνθήκες  να αποτελέσουν ΠΛΟΥΤΟ για το νέο μας Μεγάλο Ισχυρό Δήμο. Βλέπουμε την Κερατέα, το Λαύριο  και τον Αγ. Κωνσταντίνο ως συμπληρωματικότητες και συνέργιες που μπορούν να δημιουργήσουν αιχμές τοπικής ανάπτυξης με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τις πόλεις μας και τους πολίτες.
Επενδύουμε στην ενότητα, τις κοινές δράσεις, το κοινό συμπληρωματικό σχεδιασμό. Επενδύουμε στη γνώση, στις δυνατότητες των πολιτών, στην αξία των υποδομών μας, στην αξία της περιοχής μας. Ένας δήμος:
-         Που θα έχει Προαστιακό και Ευρωπαϊκής Εμβέλειας Λιμάνι, ΒΙΠΑ στην Κερατέα και ΒΙΟΠΑ υπό εξυγίανση στο Λαύριο, παραδοσιακό κέντρο και σύγχρονο αστικό κέντρο και ανθρώπινους οικισμούς, τόπους ψυχαγωγίας,  ξεκούρασης και χαλάρωσης,  τόπους δουλειάς και ανάπτυξης.
-         Που έχει δίκτυα κοινωνικής φροντίδας και προστασίας για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες του.
-         Που έχει τη γνώση, τη θέληση και την πολιτική βούληση να διεκδικεί με σχέδιο,  επιχειρηματολογία, αγώνες , επιμονή. Με αυτό το πολιτικό σχέδιο, με αυτό το σκεπτικό και αυτή τη λογική ζητήσαμε και ακόμα ζητούμε τη συνεργασία και τη συμπαράταξη με όλες τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες που έχουν ως στόχο την ενότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη και την πρόοδο της περιοχής μας.
     Σε αυτό το σημείο όμως υπάρχει τεράστια διαφορά αντιμετώπισης. Ενώ οι πολίτες και από τις δύο πόλεις και την κοινότητα μας αγκάλιασαν, μας έβαλαν στα σπίτια τους και στις καρδιές τους, αντιθέτως ορισμένες παρατάξεις ορθώνουν τείχη μικροπολιτικών και μικροτοπικιστικών δικαιολογιών. Για αυτούς το θέμα δεν είναι ποιος θα είναι ο δήμαρχος, η αξία του, η προσωπικότητα του, το έργο του αλλά μόνο ποια είναι η πόλη καταγωγής του δημάρχου…
     Αγαπητοί συμπολίτες, σας καλώ όλους σε έναν μεγάλο αγώνα ενότητας, κοινής δράσης και μεγάλων οραμάτων για ένα μεγάλο δήμο Λαυρεωτικής με εικόνα και ταυτότητα.
 -          Σας καλώ να ξεπεράσουμε μαζί, να υπερβούμε το λαϊκισμό και τους μικροτοπικισμούς.
-                            Σας καλώ να βάλουμε μαζί τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής στις πραγματικές διαστάσεις τους.
-                            Σας καλώ να συνεχίσουμε, να αναπτύξουμε και να θωρακίσουμε (να δημιουργήσουμε μαζί) ένα δήμο με δίκτυα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.
-                            Σας καλώ να σταματήσουμε μια και καλή την αυθαιρεσία του κεντρικού κράτους όπως αυτή εκφράζεται  στα θέματα:
  1. Της διαχείρισης των Απορριμμάτων. Στο Οβριόκαστρο, δεν θα γίνει κανένα έργο. Ούτε ΧΥΤΑ, ούτε ΧΥΤΥ. Δεν θα διαπραγματευθούμε τίποτα και με κανέναν. Στην περιοχή της Λαυρεωτικής δεν δεχόμαστε ούτε ένα κιλό σκουπίδια από άλλη περιοχή.
  2. Στον χαρακτηρισμό των ορεινών όγκων
  3. Στη λειτουργία της ΔΕΗ
-                            Σας καλώ όλους να φτιάξουμε από την αρχή:
- ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ.
     Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και κατά την προεκλογική περίοδο δε ζητάμε μόνο τη ψήφο σας, ζητάμε τις ιδέες σας, τα οράματα σας, τις πρωτοβουλίες σας.
     Ζητάμε τη στήριξη σας, μα πάνω  από όλα ζητάμε τη καρδιά σας. Ζητάμε αυτή η πανέμορφη γωνιά της Αττικής να γίνει πρότυπο και πόλος έλξης για όλη την Ελλάδα.

     Η «Δημοτική Καινοτομία» θα είναι με τη βοήθειά σας ο μεγάλος νικητής σε αυτές τις εκλογές γιατί έχει αποδείξει ότι κοιτάζει το μέλλον και αναμετριέται με αυτό όταν οι άλλοι στέκονται αμήχανοι στο παρελθόν. Η νίκη θα είναι μεγάλη και θα είναι όλων μας.

  • ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΗΜΟΣ
  • ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ
  • ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διεθνή διοργάνωση της Κίνας "Shanghai World EXPO 2010" συμβάλλει στην προβολή της ελληνικής κουλτούρας και κατ' επέκταση στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας. Συγκεκριμένα επιδιώκεται η...
 ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων με σκοπό την προώθηση της επιστήμης και της καινοτομίας. Στην έκδοση της Ελληνικής αντιπροσωπείας “The Living City” που εκδόθηκε με σκοπό να παρουσιαστούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές της Ελληνικής κοινότητας αναφέρεται στη λειτουργία του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως χώρου κατάλληλου για την υποδοχή και ανάπτυξη τέτοιου είδους δραστηριοτήτων.
Στο σχετικό απόσπασμα αναφέρονται τα παρακάτω:
INNOVATIVE BUSINESSES: THE EXAMPLE OF SCIENCE PARKS
 "The Lavrion Technological and Cultural Park (LTCP) is an organisation of scientific research, education, business activity and culture. it was established at the location of the old French Mining Company of Lavrion (Compagnie Francaise des Mines du Laurium) in 1992, following an iniciative of the National Technical University of Athens. The LTCP, like the rest of the innovation centres, is an organisation that creates mechanisms and provide services. Its primary objective is to "enhance" innovative- technological units and businesses.
The operation of centrres like the LTCP is the starting point of new state-of-the-art technology businesses for effective transformation of their innovative results into a commercial and business success. Through its supporting structures and services, the LTCP substantially contributes to the fastest possible establishment and development of business schemes, such as integration of innovative ideas, products, services, and the business utilisation of the outcomeof scientific and technological research, constructive connection of Knowledge Production Organisations with Businesses, development, renewal and broadening of the range of products and services, introduction of new business structure and management methods, and attraction of foreign investments in high technology sectors".
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΣΩ GOOGLE
Καινοτόμων επιχειρήσεων: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ επιστημονικών πάρκων

 
"Η Λαυρίου Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο (LTCP) είναι μια οργάνωση της επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης, την επιχειρηματική δραστηριότητα και τον πολιτισμό. Διαπιστώθηκε στη θέση της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (Compagnie Francaise des Mines du Λαυρίου) το 1992, μετά ένα iniciative του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η LTCP, όπως και τα υπόλοιπα κέντρα καινοτομίας, είναι μια οργάνωση που δημιουργεί μηχανισμούς και παροχής υπηρεσιών. Πρωταρχικός στόχος της είναι να «ενισχύσει» καινοτόμων τεχνολογικών μονάδων και επιχειρήσεων.Η λειτουργία του centrres όπως το LTCP αποτελεί το σημείο εκκίνησης της νέας state-of-the-art τεχνολογικών επιχειρήσεων για την αποτελεσματική μετατροπή των καινοτόμων αποτελεσμάτων τους σε μια εμπορική και επιχειρηματική επιτυχία. Μέσω των υποστηρικτικών δομών και υπηρεσιών της, η LTCP συμβάλλει ουσιαστικά στην ταχύτερη δυνατή δημιουργία και την ανάπτυξη των προγραμμάτων των επιχειρήσεων, όπως η ενσωμάτωση καινοτόμων ιδεών, προϊόντων, υπηρεσιών, καθώς και η αξιοποίηση των επιχειρήσεων του outcomeof επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, εποικοδομητική σύνδεση της Γνώσης Παραγωγής Οργανώσεις με τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη, ανανέωση και διεύρυνση του φάσματος των προϊόντων και υπηρεσιών, την εισαγωγή νέων διάρθρωση των επιχειρήσεων και των μεθόδων διαχείρισης, καθώς και προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε τομείς υψηλής τεχνολογίας ".
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://mylavrio.gr/images/stories/omilia_dimarhou.pdf

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://mylavrio.gr/images/stories/fiesta.pdf

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Απειλείται η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Λαυρίου.

Το Κέντρο Υγείας Λαυρίου λειτουργεί από το 1985, καλύπτοντας τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Λαυρίου, Κερατέας, Αναβύσσου, Σουνίου, Λεγγρενών αλλά και μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της περιοχής όπως ΔΕΗ, ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια το ΚΥ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης κύρια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή λόγω μετεγκατάστασης.

Ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του Ν 3868/10 και τη μη ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών ιατρών, η κατάρτιση προγραμμάτων εφημερίας καθίσταται προβληματική και επικίνδυνη για το υγειονομικό προσωπικό αλλά κυρίως για τους πολίτες που θα έχουν ανάγκη περίθαλψης.

Ήδη για το θέμα έχει ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης καθώς και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι τις περιοχής για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Επειδή η λύση η οποία φαίνεται να προκρίνεται από τους αρμόδιους φορείς, είναι να εφημερεύει εναλλάξ το ΚΥ Λαυρίου με το ΚΥ Καλυβίων γεγονός που θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες αφού το ΚΥ Λαυρίου στην 20χρονη και πλέον λειτουργία του εφημέρευε σε 24ώρη βάση ενώ το ΚΥ Καλυβίων παραμένει ανοικτό μέχρι της 10 το βράδυ,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί έτσι ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη 24ωρη λειτουργία του Κ.Υ. Λαυρίου η οποία διασφαλίζει τον χαρακτήρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή και καλύπτει τις συνεχώς αυξημένες υγειονομικές της ανάγκες;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αγώνας… πλαγιολίσθησης στο Λαύριο

Ένα μοναδικό γεγονός θα λάβει χώρα στο λιμάνι του Λαυρίου στις 9 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί αγώνας πλαγιολίσθησης (drift), τον οποίο κερδίζει όποιος οδηγήσει με… χειρουργικές κινήσεις και περισσότερη ώρα με το πλάι. Τέτοια εκδήλωση φιλοξενείται για πρώτη φορά στο εμπορικό λιμάνι της περιοχής και αναμένεται να συγκεντρώσει πλήθος θεατών.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η λέσχη Start Line, η οποία θα ανακοινώσει τον αριθμό συμμετοχών αλλά και τα ονόματα που θα τρέξουν την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα που λήγουν και οι δηλώσεις συμμετοχών.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Σάλος στην Κερατέα για τους "ρομά"

Επιβεβαίωση του "ΕΚ" για το κύμα "ρομά" που περιμένουμε στην Ελλάδα Το δημοσίευμά μας την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την πιθανότητα υποδοχής ενός μεγάλου αριθμού "ρομά" από την Βουλγαρία, στην περιοχή της Κερατέας, προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στην περιοχή. Μια περιοχή που ήδη βιώνει πρόβλημα από την γειτνίαση με κάποιους οικισμούς Ρομά από το Μαρκόπουλο αλλά και ένα ευρύτερο ζήτημα εγκληματικότητας, από - όπως όλα δείχνουν - λαθρομετανάστες. Πληροφορηθήκαμε ότι σε πολλά σημεία στην Κερατέα, το ζήτημα αποτελούσε την κύρια κουβέντα στα καφενεία. Μαζί μας επικοινώνησε και ο δήμαρχος Κερατέας κ. Ιατρού, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί οποιαδήποτε μαζική εγκατάσταση στην περιοχή, αλλά και ότι στον συγκεκριμένο χώρο δεν θα εγκατασταθούν εκ Βουλγαρίας "ρομά", ενώ τόνισε ότι ο συγκεκριμένος χώρος που υποδείχτηκε είναι ιδιόκτητος και γίνονται προσπάθειες να αξιοποιηθεί.

Ο GAP θέλει τους "ρομά"
Η αλήθεια είναι ότι αντίστοιχες καταγγελίες, φτάνουν στα αυτιά μας και από άλλες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου στο "Θεαγένειο" Αντικαρκινικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης: «Τη στιγμή που άλλες χώρες της Ευρώπης διώχνουν τους μετανάστες και τους "ρομά", εμείς τους ανοίγουμε τις πόρτες», γεγονός που ουσιαστικά επιβεβαιώνει πλήρως όσους έλεγαν ότι η Ελλάδα πρόκειται να είναι μια από τις χώρες υποδοχής ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων αυτής της φυλής. Και δεν μιλάμε φυσικά μόνο γι' αυτούς που εκδιώχθηκαν από την Γαλλία και την Ιταλία αλλά και για έναν άγνωστο αριθμό ομοφύλων τους, που σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Χρόνος", μπορεί να φτάσει και τις 100.000. Πόσους θα "φιλοξενήσουμε";

Προφανώς ο πρωθυπουργός της χώρας, είτε δεν έχει αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, είτε θεωρεί ότι με το να "βουλιάξει" πραγματικά η χώρα υπό το βάρος συνεχόμενων μεταναστευτικών ροών, αυτό κατά κάποιο περίεργο "νεοσοσιαλιστικό" τρόπο θα λύσει τα προβλήματα. Αποδέχεται από ό,τι φαίνεται την πρόκληση του Νικολά Σαρκουζί προς την Ευρωπαία επίτροπο που έκανε δηλώσεις εναντίον του, να πάρει τους Ρομά στο Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα από ό,τι φαίνεται βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από το Λουξεμβούργο και έτσι θα αναλάβουμε εμείς και το "θεάρεστο" και "φιλανθρωπικό" έργο της φιλοξενίας των εκ Βουλγαρίας και Ρουμανίας Ρομά. Και γιατί όχι, σιγά - σιγά ίσως να ζητήσουμε να φιλοξενήσουμε αυτούς της Ουγγαρίας, με τους οποίους έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα και στη χώρα αυτή. Στην Ελλάδα άλλωστε, όπως έλεγε και ο πρωθυπουργός μας "λεφτά υπάρχουν" (προφανώς για όλους τους άλλους εκτός από τους Έλληνες).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ημερίδα στο Λαύριο για την εγκληματική & βίαιη συμπεριφορά σε νεαρές ηλικίες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΟΤ/ΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΑΥΡΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα που διοργανώνει η Υπηρεσία μας την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010 & ώρα 19:30 στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου με θέμα : "Η εγκληματική & βίαιη συμπεριφορά σε νεαρές ηλικίες."

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Τσιγκρής Άγγελος Εγκληματολόγος,
Πανούσης Ιωάννης Εγκληματολόγος,
Βλαχάκη Μαρία Κοινωνιολόγος, &
Χριστοδούλου Βασιλική Ψυχολόγος.

Την ημερίδα θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ευάγγελος Γκαϊντές.

Ο Διοικητής
ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Aστυνόμος Α

Γέρακας: Δήμος - πρότυπο [Φωτογραφίες


"Ο Δήμος Γέρακα έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των δημοτών ως πρότυπο λόγω της χρηστής οικονομικής διαχείρισης που επιτυγχάνει πλεονάσματα παράλληλα με την πραγματοποίηση πολλών και μεγάλων έργων όπως η αποχέτευση ..."

Αυτά και άλλα πολλά διαβάσαμε στα προεκλογικά δελτία (προεκλογικής)ενημέρωσης του κ। Ζούτσου. Στην κεντρική πλατεία - κόσμημα του Δήμου Γέρακα, χθες το βράδυ βγήκαν τα "νερά" των βόθρων στους δρόμους. Η ίδια εικόνα σε όλη την πόλη.


Κίνηση πολιτών Ανθούσας Γέρακα Παλλήνης
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ποδηλατώντας τη Μακρόνησο

Σάββατο 18/9/2010 βρεθήκαμε χωρίς να το πολυκαταλάβουμε στην κοντινή Μακρόνησο για να εγκαινιάσουμε την έναρξη της χειμερινής ποδηλατικής σεζόν. Είχε προηγηθεί ένα τηλεφώνημα του Γιάννη 2 μέρες νωρίτερα ο οποίος μου ανήγγειλε πως το fit4ride διοργάνωνε το ιδιότυπο αυτό εγχείρημα. Φτάνοντας μάλιστα στο νησι, οι λιγοστοί βοσκοί που κατοικούν -σχεδόν- μόνιμα μας είπαν πως πρώτη φορά έβλεπαν ποδηλάτες.
Και πως να μην τους κάνει εντύπωση άλλωστε. Για τους λιγότερο ιστορικά ενημερωμένους, η Μακρόνησος (
wiki link)αποτελούσε για τόπο εξορίας, βασανιστηρίων και λοιπώ αγριοτήτων για τους ανθρώπους εκείνους που δήλωναν (ή ο χαφιές της γειτονιάς τους δήλωνε) αριστεροί. Στο όχι και τόσο μακρίνο παρελθόν λοιπόν, η Μακρόνησος είχε αυτή τη μορφή:

Αφήνοντας όμως το παρελθόν και πιάνοντας το σήμερα, κατα τις 8:30 το πρωινό του Σαββάτου (ξύπνηα 6:20 :( ) μας βρίσκει στο Λάυριο αντιμέτωπους με τα περίεργα βλέμματα τουριστών και κατοίκων. “Που πάνε οι παλαβοί με τα ποδήλατα..”
Η επιβίβαση στο καίκι ήταν απλή και σύντομη και χωρίς να το καταλάβουμε βρισκόμαστε εν πλω, αφήνοντας πίσω μας την Αττική και το πολιτισμό.
Φθάνοντας στο νησί σε κατακλυζει ενα περίεργο συναίσθημα. Πρόκειται για ένα κατα τα άλλα τυπικό νησί του Αιγαίου, πέτρα και χαμηλή βλάστηση κυριαρχούν, που και που βλέπεις κάποιο ταλαιπωρημένο απο τον Αιγαιοπελαγίτικο αέρα πεύκο.


Πέυκο
Όμως τα ερείπια που έχουν απομείνει να θυμίζουν τον τόπο εξορίας δημιουργούν ένα έντονο συναίσθημα. Προσωπικά για αρκετό διάστημα ένιωθα περίεργα, σαν να έκανα ποδήλατο σε ένα γιγάντιο νεκροταφείο.

Πύλη
Παρά την κατάρευση των περισσοτέρων κτισμάτων δεν είναι δύσκολο να διακρίνεις τη στρατιωτική αρχιτεκτονική του χώρου (ειδικά για όσους έχουν πάει φαντάροι). Στα υψώματα περιμετρικά υπάρχουν φυλάκια σκοπιών, πιο χαμηλά χώροι προαυλισμού και ακολουθούν οι χώροι καταυλισμού.

Φυλάκιο
Στο μόνο σημείο του νησιού που υπάρχει πόσιμο νερό και σκια είχε χτιστεί το διοικητήριο του στρατιωτικού επιτελείου. Τα βασανιστήρια δεν ήταν προφανές που λάμβαναν χώρα αν και μόνο η σκέψη του να ζει κάποιος χωρίς σκιά σε αυτό το απέραντο νταμάρι αρκεί για να ανατριχιάσει κανείς.
Παραφωνία (ή μήπως όχι) στο όλο σκηνικό μια καρικατούρα ενός αρχαίο θεάτρου. Απορώ πιο σαδιστικό μυαλό σκέφτηκε να το χτίσει. Θεατρικες παραστάσεις αρχαιολάτρείας απο αριστερούς πολιτικούς κρατούμενους. Καταπληκτικά.
Η θέα σε όλα τα σημεία είναι μαγευτική, το ίδιο και τα πολλά κολπάκια. Μπάνιο τελικά κάναμε στο Νότιο άκρο του νησιού ενώ σε όλη τη διαδρομή μικρα και μεγάλα σκάφη περνούσαν στα ανοιχτά του νησιού. Όπως μας είπαν και μερικοί τσοπάνηδες (οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού) που συναντήσαμε, οι όμορφες παραλίες βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού στην οποία δεν υπαρχει ποδηλατική/οδική πρόσβαση.
Ποδηλατικά η διαδρομή δεν προσέφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις γι’αυτό και περιοριζόμαστε σε ιστορικές περιγραφές. Βατός χωματόδρομος χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Συνολικά διανύσαμε 20km με αρκετές στάσεις για φωτογραφίες. Μοναδική παραφωνια τα λάστιχα του ποδηλάτου μου που ζορίστηκαν στα πουρναρια του νησιού με αποτέλεσμα να αλλάξω 2 σαμπρέλες (ευχαριστώ Γιάννη για τη προσφορά σαμπρέλας!!). Λεπτομέριες για τη διαδρομή
εδώ
Φεύγοντας, τα συναισθήματα ανάμεικτα. Απο τη μια ήταν μια πολυ όμορφη διαδρομή, απο την άλλη το πολύ πρόσφατο παρελθόν της χώρας σοκάρει. Και ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός πως τέτοιοι τόποι ιστορικής μνήμης σε άλλες χώρες του κόσμου θα είχαν αναδειχθεί. Δεν είναι το θέμα να γίνει η μακρόνησος τουριστικός προορισμός και να πωλιόνται πέτρες Μακρονήσου για σουβενίρ, όσο το να μάθει ο κόσμος τι ακριβώς γινόταν εκεί για περισσότερο απο 30 χρόνια.
Για όποιον ενδιαφέρεται για τις εμπειρίες ανθρώπων που εξορίστηκαν στη Μακρόνησο, προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο
“Οδός Αβύσσου Αριθμός 0″ του Μενέλαου Λουντέμη.
Αφήνοντας τον μικρό προβλήτα μας αποχαιρετά (?) το άγαλμα του ανώνυμου αγωνιστή


venceremos
Σημειώση: Τα στατιστικά της διαδρομής όπως τα κατέγραψε το GPS
Route: Makronisos
Activity: Cycle
Google Maps URL: http://maps.google.com/?q=http://share.abvio.com/a77a/0883/4c85/0fb3/Cyclemeter-Cycle-20100918-0941.kml
Shortened Google Maps URL: http://j.mp/aYtgjT
Started: 18 Σεπ 2010 9:41:04
Ride Time: 2:48:24
Stopped Time: 0:00
Distance: 17,41 km
Average: 6,20 km/h
Fastest Speed: 26,59 km/h
Climb: 182 meters
Calories: 440
Official Route: No

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μεσογαίας: Ας ξεσηκωθούμε όλοι ! - Σπουδαία ομιλία, αξίζει να διαβαστεί !

Πρὸς
Τὰ παιδιὰ τῶν Λυκείων τῶν Μεσογείων και τῆς Λαυρεωτικῆς
ΘΕΜΑ: «Ἔναρξη σχολικοῦ ἔτους 2010-2011»

Ἀγαπητά μας παιδιά,


Σᾶς εὔχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ μὲ πρόοδο στὸν ἀγῶνα τῆς μόρφωσής σας καὶ ὄμορφες ἐμπειρίες σχολικῆς ζωῆς!
Μόλις πρὶν ἀπὸ λίγο ὁλοκληρώθηκε ὁ ἁγιασμός. Ἦλθε ὁ ἱερέας, ἰδιόμορφα ντυμένος, διάβασε μερικὰ λόγια ποὺ λίγοι τὰ κατάλαβαν, ἔκανε κάποιες κινήσεις στοὺς περισσότερους ἀκατανόητες καὶ τέλειωσε. Ὅλο αὐτὸ μοιάζει μὲ κατάλοιπο ἄλλων παλαιότερων ἐποχῶν. Οἱ πολιτικοί μας δὲν τὸ πιστεύουν, ἀλλὰ διστάζουν νὰ τὸ καταργήσουν. Ἐσᾶς δὲν σᾶς ἐνδιαφέρει, γιατὶ σὲ λίγο θὰ τελειώσει καὶ μετὰ τοῦ χρόνου πάλι. Κάποιες Ἀνεξάρτητες Ἀρχὲς ἀντιδροῦν, ἀλλὰ πρὸς τὸ παρὸν ἄκαρπα. Κανεὶς δὲν τὸ καταλαβαίνει ὅπως γίνεται. Οὔτε καὶ ἡ Ἐκκλησία. Ἁπλᾶ, αὐτὴ τὸ δέχεται ὡς κεκτημένο δικαίωμά της ποὺ δὲν θὰ ἤθελε νὰ τὸ χάσει. Δὲν ὑπάρχει κανένας λόγος νὰ συντηροῦμε στὴν οὐσία νὰ ἐξευτελίζουμε κάτι ἱερό, ποὺ ὅμως εἴτε δὲν καταλαβαίνουμε εἴτε δὲν θέλουμε εἴτε δὲν σεβόμαστε. Σκέφθηκα λοιπόν, ἔτσι ποὺ καταντήσαμε τὸν ἁγιασμό, φέτος νὰ μὴν τὸν κάνουμε. Νὰ πῶ στοὺς Ἱερεῖς νὰ καθήσουν στοὺς Ναοὺς καὶ ἀπὸ ἐκεῖ νὰ προσευχηθοῦν γιὰ σᾶς. Ἴσως ἔτσι ὁ Θεὸς νὰ τοὺς ἄκουγε περισσότερο. Ὑποχώρησα, πρῶτον γιατὶ κάποιοι δὲν εἶναι ἕτοιμοι νὰ τὸ δεχθοῦν καὶ δὲν θέλησα ὡς Ἐπίσκοπος νὰ τοὺς λυπήσω, καὶ δεύτερον γιατὶ πρὶν τὸ κάνω ἔπρεπε νὰ σᾶς εἰδοποιήσω.
Αὐτοὶ ὅμως ποὺ ἔβαλαν αὐτοὺς τοὺς ἁγιασμοὺς στὴ ζωή μας τὸ πίστευαν. Πίστευαν ὅτι μαζὶ μὲ τὴν ἀνθρώπινη προσπάθεια χρειάζεται καὶ ὁ φωτισμὸς καὶ ἡ βοήθεια τοῦ Θεοῦ. Πίστευαν στὸν Θεό. Εἶχαν σχέση ζωντανὴ μαζί Του. Τὸν ἤθελαν στὴ ζωή τους ὡς ὅ,τι πολυτιμότερο ὑπάρχει. Ἤθελαν ὅλα νὰ τὰ ἀρχίζουν μὲ τὴν εὐλογία τοῦ Θεοῦ. Ἂν εἶναι ἔτσι, φυσικὰ νὰ γίνεται ὁ ἁγιασμός. Θὰ εἶναι ἡ πιὸ σημαντικὴ στιγμὴ τῆς χρονιᾶς.

Σήμερα ὅμως Τὸν ξεχάσαμε τὸν Θεὸ καὶ ἁπλᾶ Τὸν διατηροῦμε γιὰ νὰ Τὸν ἀμφισβητοῦμε, νὰ Τὸν εἰρωνευόμαστε ἢ δυστυχῶς καὶ νὰ Τὸν βρίζουμε. Καὶ νά ποῦ φτάσαμε! Νὰ μὴν θέλουμε οὔτε τὰ σύμβολά Του. Καὶ νά ποῦ καταντήσαμε! Χωρὶς Αὐτόν, ἡ ζωή μας νὰ χαρακτηρίζεται ἀπὸ κρίση, ἀδιέξοδα, σύγχυση, αὐτοκαταστροφικότητα, βία καὶ παραλογισμό.
Στὸ σχολεῖο ποὺ ἔρχεστε μπορεῖ νὰ γεμίσουν τὰ κεφάλια σας μὲ πληροφορίες ποὺ οπερισσότερες νὰ μὴν χρειάζονται∙ μὲ γλῶσσες ποὺ δὲν εἶναι δικές μας∙ μὲ ἱστορία ποὺ δὲν εἶναι ἀληθινή∙ μὲ θρησκευτικὰ ποὺ δὲν πείθουν. Νὰ σᾶς δώσουν βαθμοὺς χωρὶς ἀντίκρυσμα. Αὐτὸ ὅμως ποὺ τελικὰ χρειάζεστε εἶναι ἀξίες γιὰ νὰ πλημμυρίσουν τὴν καρδιά σας. Ἀλλὰ αὐτὸ δὲν τὸ δίνει ἡ ἐποχή.
Ἡ κατάσταση στὸν τόπο μας εἶναι σὲ ἀδιέξοδο. Κάτι πρέπει νὰ γίνει ἄμεσα. Καὶ ἡ ἀλλαγὴ πρέπει νὰ ἀρχίσει ἀπὸ τὸ σχολεῖο. Ἂς ξεσηκωθοῦμε ὅλοι. Δάσκαλοι, γονεῖς καὶ παιδιὰ ἀρνηθεῖτε τὸ ψέμμα καὶ πολεμῆστε το σὰν τὸν μεγαλύτερο ἐχθρό. Χτυπῆστε τὴ μετριότητα, τὸν συμβιβασμὸ καὶ τὴ μιζέρια σὰν τὴν χειρότερη ἀρρώστια. Μᾶς κοροϊδεύει τὸ σύστημα, ποὺ αὐτὸ ὑπαίτιο γιὰ ὅλα, μᾶς ὁδηγεῖ σὲ ὑπαρκτικὸ ἐκφυλισμό. Διεκδικῆστε τὴν πνευματικὴ ἐλευθερία σας μὲ ὅποιο κόστος. Ξαναφέρτε τὴν ἱστορία καὶ παράδοσή μας, τὴ γλῶσσα καὶ τὰ ἤθη μας στὴ ζωή σας. Ἀγωνιστεῖτε γιὰ κοινωνία μὲ εἰλικρίνεια, ἡρωισμό, καθαρότητα καὶ ἐξυπνάδα. Ἀπαιτῆστε πολιτικοὺς ποὺ νὰ ἀγαποῦν τὸν τόπο περισσότερο ἀπὸ τὰ στενὰ μυαλὰ καὶ συμφέροντά τους, ποὺ νὰ σέβονται τὴν ἱστορία περισσότερο ἀπὸ ὅσο προσδοκοῦν τὴν ψῆφο, ποὺ νὰ πονοῦν γιὰ τὸ κατάντημά μας περισσότερο ἀπ’ ὅσο ὑποτάσσονται στὶς ξένες σκοπιμότητες. Ἀξιῶστε Ἐκκλησία ὄχι μὲ ἀδικαιολόγητους συντηρητισμούς, νεκροὺς συμβολισμούς καὶ πομπώδεις τελετουργίες, ὄχι Νομικὸ Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μὲ δικαιώματα, περιουσίες καὶ διεκδικήσεις, ἀλλὰ Ἐκκλησία μὲ πονεμένο προφητικὸ λόγο, μὲ αὐθεντικὴ πίστη, μὲ θυσιαστικὴ μαρτυρία καὶ ἅγια ζωή∙ Ἐκκλησία ποὺ νὰ ἐμπνέει καὶ νὰ ἔχει πρόταση ζωῆς. Τότε θὰ βρεῖτε τὸν Θεὸ ὁλοζώντανο μέσα σας. Τότε ὁ ἁγιασμὸς δὲν θὰ επιβάλλεται μὲ ἐγκύκλιο τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας, ἀλλὰ θὰ ἀποτελεῖ δικό σας αἴτημα. Τότε τὸ σχολεῖο θὰ ξαναγίνει ἡ ἐλπίδα τῆς ἐθνικῆς καὶ πνευματικῆς ἐπιβίωσής μας. Τότε ἡ νέα χρονιὰ θὰ εἶναι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. Σᾶς τὸ εὔχομαι μὲ ὅλη μου τὴν καρδιά.
Ὁ Θεὸς μαζί σας, ἀγαπητά μας παιδιά.

Μὲ πατρικὲς εὐχὲς καὶ ὅλη μου τὴν ἀγάπη,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ† Ὁ Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς ΝΙΚΟΛΑΟΣ

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΤΟΕΣ
Από την μάχη στον Μαραθώνα πέρασαν 2.500 χρόνια, εκατό γενιές ανθρώπων.  Η ιστορική αυτή νίκη των Αθηναίων κατά των Περσών - στην οποία συνέβαλαν και οι Πλαταιείς, μην το ξεχνάμε - ενίσχυσε το κύρος τους και άνοιξε τον δρόμο ώστε να αναλάβουν προοδευτικά την ηγεσία της Ελλάδας, να ενισχύσουν την τότε νεοσύστατη δημοκρατία τους και να αναπτύξουν τον πολιτισμό τους. Πλην όμως αυτοκρατορία χωρίς χρήμα γίνεται; ΄΄Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων΄΄. Ωμή η διατύπωση του Δημοσθένη.
(24/9/2010)
Η οικονομική δύναμη της Αθήνας στηρίχτηκε κατ΄αρχήν στο ασήμι του Λαυρίου και στη συνέχεια … στους φόρους των ΄΄υποτελών΄΄ συμμάχων.
Τα ορυχεία του Λαυρίου ήταν για την Αθήνα η κύρια πηγή εισοδήματός της. Ανήκαν στην πόλη-κράτος και εκχωρούνταν σε ιδιώτες αντί χαμηλού σχετικά ενοικίου ώστε η εκμετάλλευσή τους να παραμένει δελεαστική και επικερδής για επιχειρηματίες. Το κράτος εισέπραττε γύρω στα 600 τάλαντα το χρόνο, όταν τα 600 τάλαντα αντιστοιχούσαν σε 3.600.000 αττικές δραχμές, σε 3.600.000 ημερομίσθια δηλαδή! Ναι, σωστά διαβάσατε. Ημερομίσθια 10.000 ελευθέρων, εννοείται, πολιτών για έναν ολόκληρο χρόνο!  Οι δούλοι θεωρούνταν ΄΄πράγματα΄΄. Μπορούσες να τους αγοράσεις – 30 δούλοι 1 τάλαντο – ή να τους ενοικιάσεις.
΄΄…Των δ΄οργάνων τα μεν άψυχα τα δε έμψυχα… και ο δούλος κτήμα τι έμψυχον και ώσπερ όργανον…΄΄ λέει ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά.
Παρά τη νίκη στον Μαραθώνα, η απειλή από την περσική επεκτατική πολιτική δεν είχε εκλείψει. Ο Θεμιστοκλής – που εκτίμησε τον κίνδυνο σωστά – κατάφερε να πείσει τους Αθηναίους να χρηματοδοτήσουν με τα έσοδα των ορυχείων τη δημιουργία στόλου. Η ναυτική αυτή δύναμη μετέτρεψε την Αθήνα σε θαλασσοκράτειρα αρχικά και στη συνέχεια σε αυτοκρατορία.
Στα ορυχεία λοιπόν χρωστάει η Αθήνα τις 200 τριήρεις που της έδωσαν τη νίκη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. και οριστικοποίησαν τα κεκτημένα του Μαραθώνα. Στα ορυχεία και… στην εκμετάλλευση των δούλων – οι κατά καιρούς εξεγέρσεις τους δηλώνουν πολλά για τις συνθήκες εργασίας. Εννιά χρόνια, λόγου χάριν, πριν το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου 20.000 δούλοι, των ορυχείων οι πιο πολλοί, εξεγείρονται και περνάν στο πλευρό των Σπαρτιατών με την υπόσχεση πως θα απελευθερωθούν. Τα μεταλλεία έπαψαν να λειτουργούν, με σημαντικές οικονομικές και στρατιωτικές επιπτώσεις.
Η ακμή της Αθηναϊκής δημοκρατίας δεν κράτησε, όπως ξέρουμε, πολύ. Τα ορυχεία, από τον Πελοποννησιακό πόλεμο και μετά, σταδιακά εγκαταλείφθηκαν. Παρήκμασαν μαζί με την Αθήνα. Οι Ρωμαίοι κατακτητές, αργότερα, τα έκριναν ασύμφορα.
Παρέμειναν σε αδράνεια ως τον 19ο αιώνα.
Λειτούργησαν ξανά το 1864, ως βασική πλουτοπαραγωγική πηγή του τότε νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Μόνο που τώρα αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για το ξένο πλέον κεφάλαιο, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες τόσο στην υγεία των μεταλλωρύχων και των κατοίκων της περιοχής όσο και στην οικονομία της χώρας.
Η εταιρεία εκμετάλλευσης που πρώτος ίδρυσε ο Ιταλός Σερπιέρι - με δικά του και με γαλλικά τραπεζικά κεφάλαια – διεκδίκησε από το ελληνικό κράτος, με την αποικιοκρατική λογική των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, ακόμα και τα μεταλλεύματα που είχαν αρχικά απορριφθεί λόγω χαμηλής περιεκτικότητας σε άργυρο, τις λεγόμενες εκβολάδες. Το κράτος φαινομενικά αντέδρασε σε μια τέτοια ληστεία της εθνικής οικονομίας δημιουργώντας δυο εταιρείες. Η μια, η γαλλική, κατέληξε… και πάλι στον Σερπιέρι ενώ η άλλη, η ΄΄ελληνική΄΄, στα χέρια ενός ΄΄από μηχανής θεού΄΄ , του Ανδρέα Συγγρού, που εξαγόρασε την αρχική εταιρεία ως εκπρόσωπος της τράπεζας Κωνσταντινουπόλεως.
Η πρώτη αυτή βαριά ελληνική βιομηχανία σχετίστηκε και με την πρώτη χρηματιστηριακή… απάτη στη χώρα πριν καν ακόμα συσταθεί και τυπικά χρηματιστήριο, το 1876.
Το 1873, κυκλοφόρησαν 50.000 μετοχές της ΄΄Ανωνύμου Εταιρείας των Μεταλλουργείων του Λαυρίου΄΄ που ίδρυσε ο ΄΄μέγας εθνικός ευεργέτης΄΄ - κατ΄άλλους ο ΄΄λωποδύτης φιλάνθρωπος΄΄ - Ανδρέας Συγγρός, προκαλώντας στα πλήθη κερδοσκοπικό παροξυσμό.
Όλοι πίστευαν πως αποκτώντας μερίδιο στην εκμετάλλευση της λαυρεωτικής γης θα πλούτιζαν. Η τιμή πώλησης της μετοχής τετραπλασιάστηκε. Το ΄΄κραχ΄΄ δεν άργησε να έρθει αλλά, στο μεταξύ, ο Συγγρός και οι λοιποί συνιδρυτές της εταιρείας αποκόμισαν τεράστια κέρδη. Τα λεφτά άλλαξαν χέρια.
Οσο για την εκμετάλλευση των εκβολάδων που είχε παραχωρηθεί από το δημόσιο στον Συγγρό, ο ΄΄μέγας εθνικός ευεργέτης΄΄ επισείοντας την απειλή της πτώχευσης κατάφερε να αναδιαπραγματευτεί την συμφωνημένη αντιπαροχή του 44% επί των καθαρών κερδών και να καρπωθεί τη διαφορά. Εις βάρος της εθνικής οικονομίας τούτη τη φορά.
Η Γαλλική εταιρεία του Σερπιέρι, από την άλλη, εκμεταλλεύτηκε τα ορυχεία για περισσότερο από έναν αιώνα, ως το 1977!
Οι συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στα λαγούμια τα εκατό αυτά χρόνια μπορούν να συγκριθούν μόνο με τη ζωή των σκλάβων των αρχαίων δουλοκτητικών κοινωνιών.
΄΄Σκυφτοί, σαν απολιθωμένοι, ίδιοι με πετρώματα, με ένα δερμάτινο κουρελάκι γύρω απ΄ τα αχαμνά τους κι ένα μεγάλο κερί στο χέρι, έμπαιναν από τις 2.000 μπούκες ή πηγάδια, τα ανοίγματα που οδηγούσαν στον υπόγειο λαβύρινθο των στοών και έσκαβαν τα σωθικά της γης μέχρι να ματώσουν τα χέρια τους.  Πολλοί δεν προλάβαιναν να ανεβούνε πάνω, δεν ανέβαιναν ποτέ΄΄ γράφει στον ΄΄Μινώκερω΄΄ η Αλκμήνη Ψιλοπούλου. ΄΄Δούλευαν από το ξημέρωμα μέχρι τη νύχτα και κοιμόντουσαν συχνά μέσα στις γαλαρίες. Την ώρα που έτρωγαν πλάκωναν κάτι τεράστια ποντίκια να φάνε τα αποφάγια όμως εκείνοι δεν τάδιωχναν γιατί γι αυτούς ήταν φύλακες-άγγελοι μέσα στα βάθη των σκοτεινών στοών. Αν για τρεις μέρες τα ποντίκια δεν εμφανίζονταν η γαλαρία θάπεφτε.΄΄
Ο μέσος όρος ζωής στα ορυχεία το 1896 φτάνει τα 21,5 χρόνια όλο κι όλο ! Το 1906 πέφτει ακόμα περισσότερο! Βαριά δουλειά, θανατηφόρα ατυχήματα, ανεπαρκής διατροφή και μολυβδίαση που θερίζει. Η περιβαλλοντική καταστροφή από τη συσσώρευση βαρέων στοιχείων εμποδίζει την καλλιέργεια της γης μέχρι και σήμερα που η ανάπτυξη δηλώνει… πράσινη.  Η αρχαία σκουριά σκοτώνει. Και τότε και τώρα. Κι εδώ κι αλλού.
΄΄Ενιωθα το σώμα μου σα λάσπη και μετά από λίγες ώρες δεν το ένιωθα καθόλου΄΄ λέει ένας μεταλλωρύχος.
Από σκοτάδι σε σκοτάδι και από πένθος σε πένθος, ακολουθώντας τον απόηχο στεναγμών, τον μόνο αξιόπιστο οδηγό στης γης τα σπλάχνα, αφουγκραζόμαστε και τους εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους στο Σαν Χοσέ, στην Ακατάμα της Χιλής. Και κει γίνεται εξόρυξη χαλκού και χρυσού από αρχαιοτάτων χρόνων.
Το μοιραίο ορυχείο είχε ΄΄σφραγιστεί΄΄ το 2007, μετά από αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα που είχαν κοστίσει τη ζωή εκατοντάδων εργαζόμενων τα τελευταία χρόνια. Ούτε μια έξοδος κινδύνου δεν υπήρχε.
Όμως το 2008 ξαναλειτούργησε χωρίς να γίνουν επανέλεγχοι στις ασταθείς στοές του ορυχείου.
Εκτεταμένη διαπλοκή της ιδιοκτησίας με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, δωροδοκία και εγκληματική αδιαφορία  καταγγέλλουν τώρα οι τοπικοί παράγοντες. Εκ των υστέρων. Μετά την κατάρρευση!
Στις αρχές του 2010 μια αντιπροσωπεία εργατών είχε απαιτήσει από την εταιρεία βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας. Χωρίς αποτέλεσμα. Ο επικεφαλής τους είναι κι αυτός παγιδευμένος.
΄΄Συνομωσία σιωπής΄΄ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. ΄΄Συνέβαιναν συνέχεια ατυχήματα αλλά αν χτυπούσες δεν τόλεγες σε κανένα για να μην απολυθείς.΄΄
33 μεταλλωρύχοι, 33 άνθρωποι θαμμένοι ζωντανοί. Ο μοναδικός (!) αεραγωγός αχρηστευμένος κι αυτός λόγω καθίζησης.
Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν μπορεί να καλύψει το κόστος διάσωσης!
Οι αποικιοκρατικές και ΄΄δουλοκτητικές΄΄ κοινωνίες επιβιώνουν με χίλιες μορφές.
Η Χιλή παράγει περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού. Κατέχει διεθνώς την πρώτη θέση.
Στο Λαύριο, η συνολική παραγωγή μολυβδούχου αργύρου στα νεότερα χρόνια ξεπέρασε τους 860.000 τόνους.
Το 1997, η Γαλλική εταιρεία θεωρώντας ότι τα μεταλλεύματα δεν είναι πια αρκετά κερδοφόρα σταμάτησε τη λειτουργία της.
Οσο το μοναδικό κίνητρο παραγωγής και ανάπτυξης είναι το υπερκέρδος, με τις ευλογίες των κρατών, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται κι αυτοί… ΄΄εν είδει οργάνου΄΄, ως εργαλεία δηλαδή.
Ως κερδοφόρα πρώτη ύλη. Αναλώσιμη.

Υ.Γ. 1: ΄΄Η πλουτολογική επιστήμη εξακρίβωσε προ πολλού από ποια στοιχεία συνίσταται ο συσσωρευμένος πλούτος των μεγάλων πλην τιμίων τραπεζιτών και εμπόρων΄΄ έγραφε το 1873 στη σατιρική του στήλη ο Ροΐδης. Ο Συγγρός πούλησε τις μετοχές των ορυχείων ακριβά σε ΄΄αφελείς με άμετρες προσδοκίες΄΄ -όπως τους χαρακτήριζε ο ίδιος!- και στη συνέχεια τις ξαναγόρασε κοψοχρονιά ! Εκμεταλλεύτηκε δηλαδή επιχειρηματικά ΄΄τη νηπιώδη κατάσταση - όπως τη χαρακτήριζε ο ίδιος! –του χρηματοοικονομικού κλάδου΄΄ στην καχεκτική τότε Ελλάδα– και τις πελατειακές σχέσεις που προσδιόριζαν  από τότε τη φυσιογνωμία του κράτους – και δημιούργησε την πρώτη στην Ελλάδα χρηματιστηριακή φούσκα που έσκασε και κατέστρεψε κόσμο και κοσμάκη.
Ο Ροΐδης δεν χαρίζεται ούτε στους ΄΄αφελείς επενδυτές΄΄. Κάθε άλλο. Αφού υπέβαλε σε… χημική ανάλυση μια λίρα κέρδους του μετέπειτα ΄΄εθνικού ευεργέτη΄΄ καταλήγει:
Δάκρυ ορφανού            0,02
Στεναγμοί χήρας            0,01
Πείνα συνταξιούχου      0,01
Εύνοια Τούρκου            0,03
Ελαστικότητα του νόμου 0,05
Νωθρότητα εισαγγελέως   0,03
Ηλιθιότητα μετόχου      0,85
Και επειδή το πάθημα δεν γίνεται μάθημα, το πρόσφατο ελληνικό Χρηματιστηριακό κραχ σημάδεψε κι αυτό ανεξίτηλα πολλών ανθρώπων τις ζωές. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1999 ο γενικός δείκτης εμφάνισε το ιστορικό υψηλό των 6484 μονάδων γεννώντας ΄΄άμετρες προσδοκίες στους αφελείς΄΄ για να κατρακυλήσει στη συνέχεια συμπαρασύροντάς τους. Στις 7 Ιουνίου 2010 ο γενικός δείκτης έπιασε πάτο. Κατέβηκε στις 1403 μονάδες!
Τα λεφτά άλλαξαν χέρια.
Υ.Γ. 2: Οι μεταλλωρύχοι του Λαυρίου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στη χώρα.
Το 1873, επί Συγγρού, μετά από στάση εργασίας, προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου. Το 1883 απεργούν, για πρώτη φορά, στη Γαλλική εταιρεία και το 1896, επί Σερπιέρι,  πραγματοποιείται γενικευμένη εξέγερση των εργατών στα ορυχεία με θύματα κι από τις δυο πλευρές.
Υ.Γ. 3: Το 2006, το δημοτικό συμβούλιο Λαυρίου αποφάσισε να ξαναστήσει στην κεντρική πλατεία της πόλης τον ανδριάντα του ΄΄ευεργέτη΄΄ Σερπιέρι! Χωρίς αναστολές, χωρίς ντροπή, χωρίς κανένα σεβασμό στους χιλιάδες εργάτες που βίωσαν την πιο απάνθρωπη εκμετάλλευση μες τις υπόγειες στοές, δουλεύοντας μέρα και νύχτα, με ιδρώτα και αίμα, χωρίς καμιά περίθαλψη, για ένα μεροκάματο του τρόμου και πεθαίνοντας πρόωρα από πνευμονοπάθειες.
Ο Σερπιέρι ακόμα και τα ελάχιστα χρήματα που τους έδινε τάπαιρνε πίσω. Τους πλήρωνε σε νόμισμα εταιρικό που είχε αντίκρισμα μόνο σε μαγαζιά της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή ! Σπίτια, σχολεία, εκκλησίες και λιμενικές εγκαταστάσεις ήταν όλα δικά του. Φέουδο το Λαύριο !
Υ.Γ. 4: Λένε πως ο Θεμιστοκλής την εκλογή του ως επώνυμος άρχων την οφείλει, τουλάχιστον εν μέρει,  σε μια ιστορική θεατρική παράσταση!
Το έργο ήταν του Φρύνιχου, ΄΄Μιλήτου άλωσις΄΄, με θέμα την καταστροφή της Μιλήτου από τους Πέρσες. Το κοινό συγκλονίστηκε, λέει ο Ηρόδοτος. Ξέσπασε σε θρήνους γοερούς κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το έργο απαγορεύτηκε. Ο συγγραφέας τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους 1.000 αττικών δραχμών γιατί τους θύμισε ΄΄οικεία κακά΄΄  και ο λαός εμπιστεύτηκε την τύχη του στον Θεμιστοκλή που ως χορηγός της παράστασης επένδυε πολιτικά, κατά τον Πλούταρχο, σ΄αυτά ακριβώς τα αντιπερσικά αισθήματα.
Το αστρονομικό, σημειωτέον,  πρόστιμο αντιστοιχούσε περίπου στο ένα τρίτο από τον ετήσιο φόρο που κατέβαλλε στο συμμαχικό ταμείο της Δήλου το 478 π.Χ. … μια μικρή πόλη !
Είναι το πρώτο κρούσμα λογοκρισίας στην ιστορία του θεάτρου και ο Φρύνιχος ο πρώτος ποιητής που αντλεί το θέμα του όχι από μυθολογικό υλικό αλλά από γεγονός ιστορικό, προσδίδοντας άμεση πολιτική διάσταση στην τραγωδία.
Υ.Γ. 5: Στα ΄΄ματωμένα΄΄ μεταλλουργεία του Λαυρίου έγιναν τα εξωτερικά γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας ΄΄Μπορντέλο΄΄ του Νίκου του Κούνδουρου. Μέσα από έναν ρόλο, έγιναν κομμάτι και της δικής μου ζωής. Πρόσωπα και προσωπεία. Αυτό ήταν το θέμα της ταινίας.
Αφιερωμένο στους έγκλειστους μεταλλωρύχους της Χιλής. Στης γης τα έγκατα δυο μήνες τώρα. Από τις 5 Αυγούστου. Σε 700 μέτρα βάθος, 33 νοματαίοι, σε ένα καταφύγιο 50 τετραγωνικών!
Θαμμένοι ζωντανοί  ΄΄γιόρτασαν΄΄, λέει, στις 18 Σεπτέμβρη, τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας τους. Ανεξαρτησίας από τι;
(*) Ο Δημήτρης Πετρόπουλος είναι Εκπαιδευτικός (Νομικός Καθηγητής Δικαίου και Κοινωνιολογίας) στην Β/θμια Εκπαίδευση και... πρώην Πρωθυπουργός (στο "Παρά Πέντε")

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στο Λαύριο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες στις 23:45, εντός χερσαίας ζώνης λιμένα Λαυρίου, όταν ΙΧΕ όχημα με 76χρονο οδηγό συγκρούστηκε με δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε 17χρονος με συνεπιβάτη έναν 26χρονο.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο ελαφρύς τραυματισμός και των δύο επιβατών του δικύκλου. Ο μεν 17χρονος διεκομίσθη στο Νοσοκομείο «ΚΑΤ», όπου μετά την παροχή πρώτων βοηθειών εξήλθε, ενώ ο 26χρονος διεκομίσθη προληπτικώς στο Κ.Υ. Λαυρίου, από όπου επίσης εξήλθε.
Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Λαυρίου.

Μέρος των €936 εκατ. για τις νέες λιμενικές υποδομές καί στο Λαύριο

Με στόχο να αλλάξει το χάρτη των λιμενικών υποδομών της χώρας, η Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής προωθεί έργα για ένταξη στο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 936,315 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε σχετικά, τα 632.026.000 ευρώ αφορούν σε λιμενικές υποδομές  ενώ τα υπόλοιπα 334.299.000 ευρώ σε κεντρικές δράσεις της ΓΓΝΠ.

Μάλιστα, όπως ανέφερε  η Γενική Γραμματεία «τα έργα αυτά για πρώτη φορά συνοψίζονται ώστε να προκύπτει συνολική εικόνα των απαιτήσεων του τομέα ναυτιλίας σε έργα και υποδομές».

Ενδεικτικά, στο Λαύριο σχεδιάζεται η κατασκευή  έργων Μαρίνας Α και Β λιμένος (προϋπολογισμός 14 εκατ. ευρώ), η κατασκευή Σταθμού Επιβατών Ακτοπλοΐας (Σ.Ε.Α.) με πρόβλεψη έργου τα 4,760 εκατ. ευρώ, η προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνου συστήματος περιμετρικού ελέγχου λιμένων (3,6 εκατ. ευρώ). Το τελευταίο σύστημα προτείνεται για εγκατάσταση και στα λιμάνια της Ραφήνας και της Ελευσίνας.

Στην περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης προωθείται η αναβάθμιση του συνόλου των περιφερειακών λιμανιών της χώρας, όπως η δημιουργία τερματικού σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στην Αλεξανδρούπολη, προϋπολογισμού 21,2 εκατ. ευρώ, αλλά και δημιουργία πολυχρηστικού σταθμού στο ίδιο λιμάνι, έργο ύψους 62,35 εκατ. ευρώ. Στην Καβάλα προωθείται η προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού, πλωτών προβλητών και επέκταση του προσήνεμου μόλου, προϋπολογισμού συνολικά 51 εκατ. ευρώ.

Για τη Θεσσαλονίκη  ο σχεδιασμός περιλαμβάνει έργα ύψους 11,5 εκατ. ευρώ που αφορούν στην επέκταση των επιστρώσεων ΣΕΜΠΟ στη βάση και στο μέτωπο του 6ου Προβλήτα για περαιτέρω βελτίωση των λιμενικών υποδομών του λιμένα αλλά και στην προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» συστήματος περιμετρικού ελέγχου λιμένων.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΛΑΥΡΙΟ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ
Έκαναν το Πόρτο Ράφτη σκουπιδότοπο

Σε σκουπιδότοπο έχουν μετατρέψει ασυνείδητοι το Πόρτο Ράφτη, στοιβάζοντας σωρούς απορριμμάτων σε εγκαταλελειμμένα κτήματα.
Αναγνώστρια έστειλε στη zougla.gr φωτογραφίες από την περιοχή, επισημαίνοντας ότι τα σκουπίδια έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εστία μόλυνσης, με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Καταγγελία: Η ανακύκλωση καταλήγει στη χωματερή
Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Μαραθωνίου Αναπτυξιακής καταγγέλλει την αναλγησία δημάρχων, προέδρων, μετόχων της εταιρείας που εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους για την ανακύκλωση αλλά και για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία τους που έχει χορηγηθεί ύστερα από υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι μήνες τώρα.
Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι

«Το προσωπικό της ανακύκλωσης ζητά την καταβολή των δεδουλευμένων του, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα και με υπερβάλλοντα ζήλο να εργάζεται, όπως μέχρι τώρα έκανε.
Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η αναστολή κάθε δραστηριότητας σχετικής με το αντικείμενο της ανακύκλωσης με εντολή του Προέδρου της Μαραθωνίου Αναπτυξιακής, ως εκ τούτου οι υπηρεσίες της ανακύκλωσης δεν παρέχονται σε κανένα από τους εννέα Ο.Τ.Α.-μετόχους (Ανθούσα, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Παλλήνη, Πικέρμι, Ραφήνα, Σπάτα). Το ζήτημα είναι πως δεν οφείλουν όλοι οι Ο.Τ.Α.-μέτοχοι στην εταιρεία, αλλά “η μπάλα τούς πήρε όλους” αφού το προσωπικό δεν διαθέτει άλλο μέσο πίεσης για την καταβολή των οφειλομένων.

"Δήμαρχοι πληρώστε την ανακύκλωση μην την πετάτε στη χωματερή σώστε το περιβάλλον και τους εργαζόμενους"
"Δήμαρχοι πληρώστε την ανακύκλωση,
μην την πετάτε στη χωματερή, σώστε
το περιβάλλον και τους εργαζόμενους."
Δήμοι, όπως τα Σπάτα, που πρωτοπορούν και προκαλούν με τις οφειλές τους απέναντι στη Μαραθώνιο με το ποσό των 99.000 € περίπου, ο Μαραθώνας, τα Γλυκά Νερά, η Ανθούσα, το Πικέρμι και η Αρτέμιδα (με λίγο μικρότερες βέβαια οφειλές, αλλά διόλου ευκαταφρόνητες, αφού χρονολογούνται από σχεδόν δυόμισι χρόνια τώρα) εξυπηρετούνταν μέχρι χθες, όπως και όλοι οι άλλοι που φρόντιζαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους εγκαίρως.

Πώς γίνεται οι Δήμοι να “κόπτονται” περί της ανακύκλωσης και να επιδεικνύουν με διάφορους τρόπους την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, αλλά να μην μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις οφειλές τους;
Πώς γίνεται να ζητούν τα μέγιστα από το προσωπικό της ανακύκλωσης “ΧΘΕΣ” και όταν έρχεται η ώρα των πληρωμών, να μη βρίσκεται κανένας στο γραφείο του ή να απαντούν με αδιάλλακτο τόνο σε απαράμιλλου στυλ ύφος ότι “δεν έχουν”;

Δεν έχουν, αλλά κάνουν έργα προεκλογικής βιτρίνας, χωρίς να αναλογίζονται ότι η ανακύκλωση είναι το σοβαρότερο έργο που αφορά το περιβάλλον και το μέλλον της σωστής διαβίωσης όλων μας και κυρίως των παιδιών μας. Και αφού δεν έχουν, γιατί συμμετέχουν στην εκάστοτε προγραμματική σύμβαση, αυξάνοντας έτσι τα ασφαλιστικά κόστη του προσωπικού, τις εργατοώρες, τα καύσιμα, το κόστος service των απορριμματοφόρων;

Ποιος προμηθευτής (πρατήριο καυσίμων, προμηθευτές πρώτων υλών και ανταλλακτικών) θα βρεθεί για να καλύπτει τις εκάστοτε ανάγκες της εταιρείας και για πόσο; Ποιος οικογενειάρχης θα μπορεί να δουλεύει χωρίς να πληρώνεται και για πόσο; Ποιος Δήμαρχος επικεφαλής Δήμου που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του δεν θα τα βάλει με το προσωπικό -και δικαίως- γιατί δεν δουλεύει στο Δήμο του αυτές τις μέρες που μάλιστα είναι και κρίσιμες μεσούσης της προεκλογικής περιόδου;

Το πρόβλημα πλέον για τους εργαζόμενους έχει καταστεί βιοποριστικό και δεν επιδέχεται άλλης κοροϊδίας. Δεν είναι δυνατόν να αγωνιούν κάθε μήνα αν θα πληρωθούν ή όχι και πότε, για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Επί πλέον επί τρία έτη δεν έχει γίνει καμία αύξηση μισθών, με την αιτιολογία ότι η εταιρεία μια έχει και μια δεν έχει λογιστή κι έτσι δεν μπορούν να υπολογιστούν οι αυξήσεις, σύμφωνα με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ποιος τελικά είναι αυτός εκτός του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. της Μαραθωνίου, που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα νόμιμα αιτήματα των εργαζομένων; Να τονίσουμε εδώ ότι ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Μαραθωνίου έχει στείλει επιστολές στους οφειλέτες Δήμους μετόχους να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αλλά δυστυχώς δε βρίσκει “ευήκοα ώτα”.

Σε κάθε περίπτωση το σωματείο είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια υπεράσπισης των νόμιμων δικαιωμάτων των εργαζομένων της Μαραθωνίου Αναπτυξιακής Α.Ε., ξεκινώντας από απεργιακές κινητοποιήσεις και ζητούμε την κατανόηση από τους δημότες της περιοχής οι οποίοι δε φταίνε σε τίποτα να γίνονται κοινωνοί αυτής της άσχημης κατάστασης.

Σας ενημερώνουμε ότι η αποκομιδή της ανακύκλωσης, αυτή τη στιγμή, γίνεται από τους Δήμους με πρόσχημα στους πολίτες ότι θα μεταφερθεί στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης. Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι όλα τα ανακυκλώσιμα καταλήγουν στη χωματερή».