Translate this page

Καλώς ορίσατε στην "ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ"

Σας ευχόμαστε να έχετε μια ευχάριστη περιήγηση στο blog μας.
Τό Πρώτο Αδέσμευτο Καί Ανεξάρτητο Ελληνικό Blog Πού Διαβάζεται Σέ 151 Χώρες
Όλες η Ειδήσεις Σέ Μιά Σελίδα

Welcome to the "GATE OF INFORMATION"


We hope you enjoy browsing our blog.
The first non-alignment and independent Greek Blog read in 151 countries
All the news on a page


Εσύ έγινες fun της σελίδας μας στο Facebook;

Εσύ έγινες fun της σελίδας μας στο Facebook;
Εσύ έγινες fun της σελίδας μας στο Facebook;


powered by Agones.gr -


Related Posts with Thumbnails

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Σχέδιο Κ. Σκανδαλίδη για αγροτικό «Καλλικράτη»

Αγροτικό «Καλλικράτη» με αναδιάρθρωση υπηρεσιών, ψηφιακό χάρτη της ελληνικής γεωργίας και θάλαμο επιχειρήσεων για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων...
που ανακύπτουν, εξήγγειλε χθες ο...
 υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, σε μια προσπάθεια αναστροφής της αρνητικής πορείας του κλάδου.

Το σχέδιο Σκανδαλίδη έχει ορίζοντα τριετίας και προβλέπει ριζικές παρεμβάσεις στην κρατική δομή, στον τρόπο οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής και στη λειτουργία της αγοράς των αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα, όπως είπε χθες ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, οδηγεί σε εξοικονόμηση δημόσιων πόρων και βάζει τα θεμέλια δυναμικής ανάπτυξης της γεωργίας.

Αξιοπρέπεια
«Θέλουμε να ξαναδώσουμε στον αγρότη τη χαμένη του αξιοπρέπεια, να ανατρέψουμε την ισοπεδωτική εικόνα του επιδοτούμενου παραγωγού, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, που τον αδικεί κατάφωρα και που προσβάλλει την προσφορά του στον τόπο».

Οι εξαγγελίες αυτές, σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, θα υλοποιηθούν ως το 2013, ώστε από το 2014 που θα ισχύσει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η γεωργία να είναι έτοιμη να την υποδεχτεί χωρίς τις στρεβλώσεις που τη μαστίζουν. «Δεν έχουμε χρόνο για ξόδεμα», είπε. Βασικά εργαλεία για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι:

Η δημιουργία (2011) ψηφιακού χάρτη της ελληνικής γεωργίας σε πραγματικό χρόνο και με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους.

Η δημιουργία (2011) θαλάμου επιχειρήσεων στο υπουργείο για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από ομάδα που θα υπάγεται απευθείας στην πολιτική ηγεσία και θα έρχεται σε άμεση επαφή με τους αγρότες.

Η αναβάθμιση του δικτυακού τόπου του υπουργείου ώστε να αναρτώνται τα πάντα, από τα έργα και τους διαγωνισμούς ως τις επιδοτήσεις και τις ζημιές. «Η αλήθεια online» είναι η πρώτη μας δέσμευση, είπε ο υπουργός.

Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου σε επίπεδο περιφέρειας, σε αυτό που ο κ. Σκανδαλίδης ονόμασε «αγροτικό Καλλικράτη» δηλαδή: Επιτελικό Υπουργείο, λίγες γενικές διευθύνσεις, με βάση τις προτεραιότητες, πολύ λιγότερες διευθύνσεις, οργανική διεύθυνση σε κάθε περιφέρεια στο πλαίσιο της κρατικής διοίκησης, με 4 κλάδους και συγκεκριμένες αρμοδιότητες και συνεργασία με τους δήμους, με τα γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης και όλες οι υπηρεσίες στους αγρότες, που έχουν σχέση με χαρτιά, με διαδικασίες, με δικαιολογητικά, μέσω των ΚΕΠ.

Μάλιστα μέσα από αυτές τις οργανωτικές παρεμβάσεις θα επιδιωχθεί η αύξηση της συμβολής του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ (σήμερα είναι στο 3,5%) η ανάπτυξη της υπαίθρου -με έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή- η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Σήμερα όλοι οι δείκτες της αγροτικής οικονομίας την τελευταία 10ετία ακολουθούν καθοδική πορεία: Μείωση 17% στο αγροτικό εισόδημα, ο ενεργός αγροτικός πληθυσμός μειώθηκε στο 11,7%, ετήσιο έλλειμμα 3 δισ. ευρώ στο αγροτικό ισοζύγιο. Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι:

Ριζική αλλαγή
Οι 6.500 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι 154 Ενώσεις είναι «χρεοκοπημένο μοντέλο». Απαιτείται ριζική αλλαγή της σύνθεσης και της λειτουργίας τους, με προσανατολισμό τη συμβολαιακή γεωργία. Απαιτείται παρέμβαση στην οργάνωση της παραγωγής, της διακίνησης και της εμπορίας των προϊόντων μέσα από το Μητρώο Αγροτών και το Μητρώο Εμπόρων.

Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ θα επιδιωχθεί να στηριχθεί για να αναπτυχθεί περαιτέρω. Θα δοθεί περαιτέρω παράταση, εφόσον απαιτηθεί για τα άτοκα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ στις σιτοπαραγωγές ενώσεις.