Translate this page

Καλώς ορίσατε στην "ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ"

Σας ευχόμαστε να έχετε μια ευχάριστη περιήγηση στο blog μας.
Τό Πρώτο Αδέσμευτο Καί Ανεξάρτητο Ελληνικό Blog Πού Διαβάζεται Σέ 151 Χώρες
Όλες η Ειδήσεις Σέ Μιά Σελίδα

Welcome to the "GATE OF INFORMATION"


We hope you enjoy browsing our blog.
The first non-alignment and independent Greek Blog read in 151 countries
All the news on a page


Εσύ έγινες fun της σελίδας μας στο Facebook;

Εσύ έγινες fun της σελίδας μας στο Facebook;
Εσύ έγινες fun της σελίδας μας στο Facebook;


powered by Agones.gr -


Related Posts with Thumbnails

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Σκέψεις για το μέλλον της ελληνικής διαιτησίας

Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες βελτίωσης της διαιτησίας με ορατά ήδη αποτελέσματα. Βλέπουμε διαιτητές με καλύτερη παρουσία, πιο νεαρή ηλικία, καλύτερη φυσική κατάσταση και...
 ποιοτική-τεχνική ικανότητα, ανεβασμένο επίπεδο μόρφωσης...
...θετική σκέψη-εμφάνιση στο γήπεδο και συνολική διαιτητική ποιότητα σύμφωνα με τις σημερινές απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Η συνέχεια αυτής της προσπάθειας υλοποιείται, όμως, πολύ πιο έντονα, σωστά και υπεύθυνα με την εκπαίδευση των παλαιών διαιτητών (παρατηρητών-εκπαιδευτών).

Η γνώση ποτέ δεν σταματά για κανέναν. Και είναι πιο απαραίτητη γι’ αυτούς που θα την μεταδώσουν. Να καταλάβουμε οι εμπειρότεροι ότι πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις, να εγκλιματιστούμε με τις σημερινές απαιτήσεις, να επεκτείνουμε τη γνώση του κανονισμού, να αποκτήσουμε την ικανότητα της μετάδοσης ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε με την εμπειρία μας.

Ό,τι αγαπάμε πρέπει να το υπηρετούμε. Με σωστό τρόπο για να έχουμε θετική προσφορά. Μας δίνεται η δυνατότητα πλέον με εκπαίδευση ΕΝΙΑΙΑ να βρούμε τη χρυσή τομή ώστε παλιοί και νέοι διαιτητές να προχωρήσουμε ενωμένοι.

Κανένας δεν περισσεύει αλλά και ουδείς αναντικατάστατος. Οι πιο παλαιοί χρειαζόμαστε μεγαλύτερη εγρήγορση για να προλάβουμε τις εξελίξεις, να τις εμπεδώσουμε, να τις μεταφέρουμε σωστά στις επόμενες διαιτητικές γενιές και να μπούμε στην ψυχολογία της σημερινής διαιτησίας.

Δεν πρέπει να μείνουμε σε νοοτροπίες και γνώσεις προηγούμενων εποχών με τις οποίες οι διαιτητές προσπαθούν να επιβληθούν. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο θέλει εφαρμογές κανόνων, ωραία εικόνα και επικοινωνία- συνεργασία στον αγωνιστικό χώρο. Διαιτητές νέους σε ηλικία ίδια ή παραπλήσια των ποδοσφαιριστών.

Μόνον όλοι μαζί μπορούμε να πορευτούμε. Η εκπαίδευση από ειδικούς εκπαιδευτές και όχι απλά από παλαιούς διαιτητές έχει πλέον στόχο τη σωστή εφαρμογή των κανόνων για λιγότερα λάθη προκειμένου να μη χάσει το ποδόσφαιρο. Όχι απλά την επιβολή ποινών. Ο διαιτητής πλέον εφαρμόζει-παιδαγωγεί, δεν επιβάλει-τιμωρεί.

Η προπόνηση πρέπει να γίνεται από όλους τους διαιτητές, οι οποίοι να λειτουργούν σαν μια μεγάλη ομάδα ποδοσφαίρου, διότι ομάδα είμαστε κι εμείς μέσα κι έξω από το γήπεδο. Έτσι, ο εκπαιδευτής όπως και ο προπονητής μπορεί να επιλέγει-αξιολογήσει το καλύτερο δυνατό υλικό και να το βελτιώσει.

Και πρέπει το μεγάλο βάρος να πέσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο, όπου ο διαιτητής δίνει τις εξετάσεις του, με πρακτική εξάσκηση και με αναπαράσταση καταστάσεων που του συμβαίνουν συχνά στο γήπεδο.

Οι εκπαιδευτές να ξεφύγουν από τα έδρανα μόνον με την θεωρητική προσέγγιση του κανονισμού. Να κατέβουν στο γήπεδο και να δείξουν πρακτικά φάσεις-κανόνες που συμβαίνουν συχνά στους αγώνες. Γίνεται έτσι καλύτερη εκμάθηση, εγκλιματιζόμαστε για τον επόμενο αγώνα, διατηρείτε καλύτερα στη μνήμη το μάθημα.

Να συμβουλεύουμε τους νέους διαιτητές μας ήρεμα, με υπομονή και επιμονή, να τους παιδαγωγούμε και όχι απλά να τους μορφώνουμε, ερχόμενοι κοντά τους σαν συνεργάτες και φίλοι, να γίνεται ευχάριστο το μάθημα για να μπορεί ο εκπαιδευόμενος από μόνος του να καταλάβει τις αδυναμίες του και με σκληρή δουλειά να βελτιωθεί, αλλά και να πείσει τους αρμόδιους για τις διαιτητικές του ικανότητες.

Κάθε παιχνίδι είναι μια νέα ιστορία του καθενός μας. Δεν μεταφέρει ποδοσφαιρική «προίκα» από τον προηγούμενο αγώνα, αλλά μόνον εμπειρία. Κάθε παιχνίδι είναι μια παράσταση που τελείωσε και το επόμενο μια νέα αρχή, ακόμα καλύτερη.

Από την πλευρά μας, διοικούντες, αρμόδια όργανα, εκπαιδευτές, πρέπει να τους πείσουμε όλους ότι ικανός διαιτητής είναι αυτός που δουλεύει διαρκώς και πως αξιοκρατία είναι και το να δέχεσαι την ικανότητα του άλλου και να παραδέχεσαι τα λάθη σου. Να μάθουν τις έννοιες αξία, δουλειά, υπομονή και να μη βγάζουν την αδυναμία τους ως αδικία και την επιτυχία μόνον σαν δύναμη. Σεβόμαστε την ικανότητα του άλλου, κρίνουμε δίκαια τους εαυτούς μας έχοντας αυτογνωσία και τότε με τον ίδιο τρόπο θ’ αποφασίζουμε και στο γήπεδο.

Ας αφήσουμε οι παλαιότεροι τις εμμονές μας, τις τυχόν πικρίες μας. Δεν πρέπει να ορθώνουμε τείχη στο μυαλό μας αλλά να κάνουμε υπερβάσεις προχωρώντας μπροστά, μαθαίνοντας από τα παλιά και προπάντων από τα λάθη μας, αφήνοντας στο παρελθόν τα άσχημα και κρατώντας τις καλές αξίες παράγουμε επικοδομητικό έργο στο παρόν, επενδύοντας στο μέλλον.

Επειδή, βέβαια, το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των λαθών χρειάζεται σ’ όλους μας τύχη. Αυτή, όμως, καθένας την προκαλεί με την ικανότητά του, την υπομονή του, την προσφορά του. Απλά χρειάζεται συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση για να την έχουμε τη σωστή στιγμή (timing) και δυστυχώς ή ευτυχώς στη σημερινή ξέφρενη εποχή της εικόνας και της επικοινωνίας και αυτό είναι προσόν.

Ας ευχηθούμε όλοι μας να έχουμε μια καλή φετινή ποδοσφαιρική χρονιά και μακριά τη βία από τα γήπεδά μας.

Γιώργος Μιχαηλίδης
Γενικός Γραμματέας Σ.Δ.Π.Ν. Πέλλας